Povestea a doi pui de tigru, numiti Ninigra si Alegru de Nina Cassian – recenzie de carte

Despre Nina Cassian este o mare onoare sa scriu. A fost o mare onoare sa o si citesc. Pentru ca Nina Cassian a fost si va ramane una dintre cele mai cunoscute si talentate poete din Romania. Si eseista, traducatoare, compozitoare. Si pentru ca a fost poate una dintre cele mai cunoscute si apreciate autoare romance in strainatate. Daca nu pentru operele ei, macar pentru viata sentimentala mult prea tumultoasa pentru “criticii” acelor timpuri.

Povestea a doi pui de tigru, numiti Ninigra si Alegru este un poem in unsprezece capitole, aparut pentru prima oara in 1969. Cartea a fost reeditata in 2010 la Ed. Cartile Tango si apoi in 2018, la editura Frontiera, beneficiind de ilustratia semnata Karda Zenko, cunoscuta publicului roman din colaborarea cu Alec Blenche, Eniko Szabo, Ioana Chicet Macoveiciuc sau datorita ilustratiilor realizate pentru revista Fabulafia.

Povestea celor doi pui de tigru, numiti Ninigra si Aligru este un omagiu adus povestii de dragoste dintre autoare si sotul ei, Al.I. Stefanescu, poveste care a durat 36 de ani, pana la moartea acestuia.

Inainte de orice alt merit, istorisirea aceasta frumos mestesugita este compusa in versuri foarte expresive, cu rime si sensuri ascunse, dar care insa ii captiveaza pe micii ascultatori.

Am urmarit-o pe autoare, intr-o inregistrare video din arhiva TVR, recitind celor mici povestea puilor de tigru. Ce voce impunatoare si ce prezenta! M-a fascinat cu totul, atata stapanire de sine si cunoastere a propriei valori rar intalnite.

Cartea ii are ca eroi pe doi pui de tigru unul mai diferit ca celalalt, dar care totusi se intalnesc undeva in jungla si vor ramane prieteni pe viata. Autoarea ne povesteste peripetiile prin care trec cei doi pui, ratacirea lor prin jungla, rapirea Ninigrei de catre maimute, aventurile lui Aligru prin mlastina, perioada in care Ninigra este prizoniera imparatesei Miorlau si a cetei ei de pisici, evadarea si regasirea lor la iarmaroc.

Ca orice poveste frumoasa are un final pe masura, care ni se dezvaluie abia in epilog: cei doi eroi vor ramane impreuna, vor face o nunta ca in … povesti si vor avea 10 pui mititei.

Asadar totul este bine cand se termina cu bine. Si aici se termina si recenzia mea.

Daca ati citit-o, sa va fie de folos si va spun doar atat: Mersigru!

Povestea a doi pui de tigru, numiti Ninigra di Aligru

2 thoughts on “Povestea a doi pui de tigru, numiti Ninigra si Alegru de Nina Cassian – recenzie de carte

    • Buna ziua! Nina Cassian este un nume de referinta in literatura romaneasca. Consider ca opera ei trebuie sa isi gaseasca loc in biblioteca celor mari si mici, deopotriva. Daca acest titlu nu a convins, a aparut la aceeasi editura o noua cartea a autoarei, ilustrata de Andrei Tache: “ Roscata-ca-Arama si cei sapte soricari”.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s