Laboratorul de acasa. Experimente incitante

Nu stiu daca ati auzit pana acum de bitartrat de potasiu sau de bombe de baie, dar a venit timpul si pentru asta 🙂
De cand era mica, fiica mea este pasionata de stiinta. Ne intreaba mereu tot felul de chestii stiintifice si vrea sa afle cum se obtin diverse lucruri, structuri, compozitii sau constructii. Face singura experimente peste experimente, combina si amesteca obiecte si substante si texturi si muuulte alte materiale… Uneori cand este prea liniste in camera ei de prea mult timp, bat la usa sa vad ce mai inventeaza, daca peretii si pardoseala sunt intacti si au aceleasi culori ca inainte sa intre ea acolo, etc. Este putin trista acum de cand a inceput clasa I si cateva ore pe zi este ocupata cu literele de mana si exercitiile la mate, pentru ca nu mai are la fel de mult timp pentru experimente.

De doua saptamani insa a inceput seria de curiozitati legate de fluide si densitati si pentru ca intrebarile nu se mai terminau, am cautat si cumparat cateva carti de stiinta (fizica si chimie) pentru copii, sa pot explica si exemplifica pe intelesul ei toata dinamica fluidelor pe care doreste sa o invete. Insa revelatia a fost aceasta carte de experimente, ne-am apucat de ele din ziua in care a ajuns coletul.
Am inceput cu turnul densitatii, mare senzatie! Mai ales ca a trebuit sa merg la supermarket sa cumpar detergent de vase roz, nu era bun altul. “Sa respectam reteta, mama, da? Nu facem cum vrei tu, facem cum scrie in reteta!”
Dupa cateva zile, in care am comandat si primit vestitul bitartrat de potasiu, s-au plamadit bombele de baie, care au stat cuminti 2 zile la uscat. Asa scrie la reteta.
Apoi am facut 3 planete din elastice colorate. Doar 3, atat am avut voie; sefa de laborator a zis ca fiecare isi alege o singura planeta si doar pe aceea are voie sa o faca! N-am comentat, de frica sa nu ne dea afara de la ora de experimente.
Astazi vom cauta nisip si pietricele de diverse marimi, si betisoare si frunze sa facem un filtru pentru apa.

Asadar, daca aveti copii pasionati de experimente si stiinta, eu cred ca aceasta carte va trebuie musai in biblioteca. Toate experimentele incercate de noi au reusit ( am avut cateva seturi de chimie sau diverse alte experimente pentru copii si rezultatele nu au fost mereu cele din brosuri). Materialele necesare nu sunt foarte greu de gasit ( daca facem abstractie de bitartrat) si nici foarte costisitoare.
Mai jos sunt cateva imagini din “laboratorul” nostru de acasa, poate va inspira.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s