Dupa tot dorul acumulat in ultimii 2 ani, Bookfest 2022 mi-a lasat impresia unei vizite la … targ. In niciun caz nu una la un Salon International de carte din era digitalizarii. Logistica organizarii unui astfel de eveniment este desigur impresionanta, insa din perspectiva vizitatorului nu s-a vazut deloc asa. A semanat mai mult cu parcugerea unui depozit, fara locuri de stat si savurat o carte buna sau o cafea ( ori macar un pahar cu apa). Gaseai apa pe ici pe colo, picurata de la ventilatoarele din tavan, chiar si la standul Editurii Frontiera se formase o mica balta… M-am oprit la standurile editurilor de unde cumpar in mod frecvent carti, am luat acasa cateva titluri care lipseau colectiei noastre si cam atat.
M-a intampinat chiar in fata intrarii standul editurii Cartier, cartile din colectia Codobelc sunt nestemate la loc de cinste in biblioteca fiicei mele. Putin mai incolo i-am gasit pe cei de la editura Vellant, unde mi-ar fi placut sa gasesc Printesele date uitarii. Dar se pare ca mai am de asteptat, nu au reeditat-o inca.
In lumea cartilor ma simt acasa si inima mea este incantata peste masura sa vada carti frumoase, pentru copii ce vor creste altfel decat am crescut noi. Ilustratii care ma uimesc, versuri fermecate, povesti despre creaturi si aventuri la care nu m-as fi putut gandi altfel. Si ma bucur ca ii putem oferi fiicei mele toate aceste lumi, toate aceste porti deschise catre un univers mare si liber. Si sunt fericita putin si pentru copilul din mine, la 7 ani sigur nu citeam despre Tuimi si lei curajosi, despre robotei plini de iubire si daruire.
Preferatul meu a fost standul grupului editorial Art. Oricum primisem o misiune de acasa: sa ii cumpar si ei o carte Smart blue sau macar una Funny green. Au carti pe alese, cred ca erau toate titlurile lor expuse, am intalnit oameni draguti, un stand luminos, amenajat in culori neutre. Poate mi-a placut si pentru ca era dl. Mircea Cartarescu pe acolo?!
Cele mai minunate carti adunate la un loc intr-un spatiu atat de mic: standul editurii Cartea Copiilor. Oameni foarte draguti si acolo, mi-au dat chiar si o carticica si un calendar cadou. De la ei tocmai pleca dl. Florin Bican, alt motiv de bucurie pentru mine!
Si standul celei mai tinere edituri pentru carte ilustrata, Portocala Albastra, mi-a placut nespus. Titlurile aparute la ei in 2022 si faptul ca nu reusisem inca sa comand online de la ei a fost unul dintre motivele vizitei mele la targ. A fost o mare incantare sa aflu ca l-au tradus, cu ajutorul minunatei si talentatei Lavinia Braniste, pe Claude Ponti. Si ca au retiparit o parte din seria Autobuzul magic.
Cea mai elaborata achizitie facuta la targ este cu siguranta opera lui Radu Oltean, “Cetati, castele si alte fortificatii din Romania”, vol.I si II. Am luat ultimele volume expuse!
Cea mai frumoasa “carte a cartilor”: Valea mea, Claude Ponti, editura Portocala Albastra.
Ce a ales cititorul meu mic din desaga cu carti, odata ajunsa acasa? Autobuzul magic! Pentru ca aceasta serie este preferata ei, atat cartile cat si serialul TV. Si pentru ca a putut citi singura toata cartea si a inteles toate cuvintele scrise cu litere mari de tipar.
Ce mi-as fi dorit sa cumpar si am renuntat in ultimul moment: “Albinele” de Piotr Socha de la editura Frontiera. Am renuntat pentru ca era totusi prea gigantica si nu incapea in desaga mea 🙂
Surpriza cea mai placuta: micul stand al Clubului ilustratorilor romani.
Bookfest, chiar si asa, saracit de emotie si caldura ( in ciuda caniculei de afara), este un loc de vizitat. Oricand, oricum si de preferat cu cei mici. Nu pentru “reduceri”, chilipiruri sau carti primite cadou. Pentru ca nimic nu este gratis, toate au un cost; important este sa il platesti pe cel corect. Reducerile de la targ se anuleaza cumva cu timpul si energia cheltuite pentru a ajunge acolo. Bookfest este un loc de vizitat pentru cartea tiparita, acum cat o mai gasim. Pentru ca fiecare carte este o opera de arta, o lume aparte pe care cineva a imaginat-o, in vorbe sau imagini. Iar altcineva a avut curajul sa o scoata la lumina, sa ne putem bucura si noi de ea.



